Hatóanyagok
A teakeverékeket kizárólag tiszta, ellenőrzött forrásból származó, minőségi tanúsítvánnyal ellátott gyógynövények alkotják. A gyógyszerkönyvi drogok gyógyszerkönyvi minőséggel rendelkeznek. A gyógynövényben található kémiai anyagok felsorolása ( a teljesség igénye nélkül )
glikozidok:
Nitrogént nem tartalmazó, cukor tartalmú vegyületek.
Erős élettani hatással bírnak.
Többnyire kristályos formában fordulnak elő.
Egyes fragmentjei híg savak illetve lúgok hatására cukorra és más vegyületekre (alkoholra) bomlanak. Vannak szívre hatók, hashajtók, köptetők, vizelethajtók.
Szaponinok:
Vízzel összerázva a szappanhoz hasonlóan tartósan és erősen habzanak. Glikozidszerű anyagok.
Fokozzák a nyálkaképződést, a váladékkiválasztást, segítik más hatóanyagok felszívódását, ezért teakeverékekben előszeretettel alkalmazzák.
Keserűanyagok:
különböző összetételű szerves, nitrogénmentes vegyületek. Keserű ízűek. Kémiai szerkezetük ismerete alapján kerülnek besorolásra. Étvágygerjesztők, emésztést serkentők, májra, lépre, epére ható teakeverékek alkotórészei. A szájnyálkahártya receptorain keresztül jut el az információ a gyomor nyálkahártyájába, amely hatás gyógytea vagy tinktúra fogyasztásával érhető el. Az emésztőrendszeri izmok rugalmasságát is segítik.
Cserzőanyagok:
Feladatuk, hogy a növényeket megóvják a korhadástól, az állati bőrök cserzésére használják.
Általában fenol származékok, nitrogénmentes szerves vegyületek.
Fanyar ízűek, összehúzó hatással bírnak.
Belsőleg teájukat gyomor- és bélhurut ellen, hasmenés megszüntetésére, külsőleg fogíny ecsetelésére, borogatásként, izzadásgátlásra alkalmazzák.
Szerves savak:
Főleg gyümölcsökben fordulnak elő (sóskasav, almasav, citromsav, borkősav, stb.) részben szabadon részben sók formájában. Gyakran befolyásolják a teák ízét és hatását, más anyagok kioldódásában játszanak szerepet.
Kovasav:
Vizelethajtó és köszvényes bántalmak elleni teák hatásos alkotórészei, míg külsőleg szájüreggyulladás ill. gyulladásos területek borogatására használják. Szervetlen sav, a növények anyagcsere-folyamataiban van szerepe, szilárdítja a növényi sejtfalat, erősíti a növényi szöveteket.
Alakloidák:
Szervesnitrogén tartalmú, lúgos kémhatású (savas vegyületekkel vízben jól oldódó sókat képeznek), bonyolult összetételű, a növényvilágban nagyon elterjedt vegyületek. Erős élettani hatással bírnak, nagyobb adagolásban mérgezőek lehetnek.
apróbojtorján: glikozidaszerű keserűanyag, kovasav, tannin, kumarinok, vas, nyálkaanyagok, b és k vitamin
bodzavirág: izzasztó glikozida, nyálka, cseranyag, kolin, kén, flavonoidok, illóolajok
borókabogyó: glikozidák, invertcukor, cseranyag
borsosmenta: illóolaj, cseranyag, keserűanyag, nikotinsav, kávésav
búzavirág: cseranyag, glikozida, keserűanyag
citromfű: cseranyag, keserűanyag, illóolaj, nyálka
csalán: glikozidák, cseranyag, B- és C-vitamin, hisztamin, glükokinint (vércukor csökkentő)
diólevél: csersav, egyéb savak
ezerjófű: keserű glikozida, gyanta, illóolaj
édesgyökér: glicirrhizin ( a cukornál 150x édesebb), cukrok, nyálka cseranyag, keserűanyag
fagyöngy: kolin, acetilkolin, szívre ható viszkotoxin, vérnyomáscsökkentő propionilkolin, oxidáz enzim
fehérmályvalevél: nyálka, nyomokban illóolaj
fodormenta: glikozidák, cseranyag, illóolaj
galagonyabogyó: krateguszsav, cseranyag, szaponin, nyálka, kolin, B- és C- vitamin, szívre ható glikozidák
hársfavirág: illóolaj, nyálka, flavonglikozida, szaponin, cseranyag
iglicgyökér: glikozidok, cseranyag, illóolaj
izsópfű: illóolaj, glikozida, cseranyag, keserűanyag
kamillavirág: glikozidák, illóolaj, cseranyag, keserűanyag, kova, flavonoidok
katángkórógyökér: inulin, intibin, fruktóz, kolin, laktopikrin
katángfű: inulin, fruktóz, kolin
keskenyutifű-levél: nyálka, C-vitamin, cseranyag, glikozida
kökényvirág: glikozidák
kukoricabajusz: cseranyag, szaponin, keserű glikozida
kutyabengekéreg: anthraglikozidák, keserűanyagok, csersav
legyezőfű: szalicilát, glikozida, illóolaj, csersav, aromás anyagok
lestyángyökér: angelikasav, illóolaj, szerves savak
levendulavirág: illóolaj, csersav, keserűanyag
mályvalevél/virág: nyálka, keményítő, pektin, cseranyag, tannin, flavonoidok, cukor, ásványok
medveszőlőlevél: arbutin, hidrokinon, flavonglikozida
rebarbaragyökér: antraglikozik (hashajtó hatás), tannoglikozid, antrakinon, pektin
szenna: antrachinonglikozidák,nyálka, keserűanyag, cseranyag, illóolaj, gyanta, flavonoidok
zsályalevél: tbc-bacillusokra ható fatoncida, illóolaj, glikozida, keserőanyag, kül. savak
zsúrlófű: kovasav, szaponin, szerves savak, flavonglikozida
A gyógyteák hatóanyagának minél teljesebb kinyerése és megőrzése érdekében pontosan követni kell a teák elkészítésére vonatkozó szabályokat. Hogy valamely drogból milyen módon készítendő el a leghatásosabb tea, az a drog állományától, a hatóanyagok természetétől, valamint a teaanyag helyes adagolásától függ.
A teák klasszikus elkészítési módja a forrázás, főzés, áztatás.
Forrázás: laza szövetű drogok, virágok, levelek, füvek ill. illóolaj tartalmú termések esetén alkalmazzuk.
Főzet: gyökerek, kérgek, fás állományú növények esetén hatásos kivonási eljárás.
Áztatás: olyan esetben amikor a gyógynövény hatóanyaga magas hő hatására elbomlana – pl. vitaminok – ez a kivonási eljárás javasolt. pl.: csipkebogyó
A gyógynövénykeverékekből összeállított tea elkészítése során a javasolt eljárás:
2dl forrásban lévő vízzel forrázzuk le a teakeveréket, amit azután letakarást követően kb. 15 percnyi állás után megszűrten fogyaszthatunk.
Ha naponta több ízben is teáznunk kell, a napi szükségletet előre is elkészíthetjük. Ilyenkor a teát hűvös helyen, lehetőleg hűtőszekrényben tároljuk ízesítés nélkül. Felhasználásukkor melegítjük és ízesítjük. Édesíthetünk cukorral, mézzel, gyümölcsszörpökkel – csipkeszörp, cukorbetegek esetében édesítőszerrel.